Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Als bouwer van een brug, sluis of kunstwerk sta je tijdens het bouwproces steeds voor nieuwe uitdagingen. Je wilt (bij voorkeur duurzaam) kwaliteitsstaal tot je beschikking hebben dat je snel en efficiënt kunt verwerken in je productieprocessen. Het moet daarbij niet alleen op maat worden aangeleverd, maar ook zo veel mogelijk op het moment dat het ingezet moet worden in het productieproces. Want als er te veel staal ligt te wachten, belemmert dat het productieproces. 

Een hub voor logistieke efficiëntie 

Het logistieke proces vraagt dus om de nodige aandacht. Voor aannemers van bruggen, sluizen en kunstwerken gelden echter andere logistieke voorwaarden dan voor veel andere bedrijven in de maakindustrie. Dat komt door de complexere aard van de producten, die vaak groter en zwaarder zijn en in heel specifieke maatvoeringen moeten worden geleverd. Daarbij vormt beperkt beschikbare opslagruimte voor aannemers vaak een uitdaging. Waar laat je de aangeleverde onderdelen en hoe kun je ze snel en efficiënt gebruiken? 

Een oplossing kan zijn om naast de bouwplaats een zogenaamde logistieke hub in te zetten. Deze hub biedt ruimte voor de geleverde materialen, op of dicht bij de plek waar de monteur of installateur die dag aan werkt. Zo zijn de materialen snel en zonder ingrijpende extra logistieke handelingen in te zetten in het bouwproces. In overleg met de leverancier kunnen de onderdelen bovendien in een logische volgorde worden aangeleverd, waardoor het aantal vervoersbewegingen verlaagt en de doorlooptijden verkorten. Zo kan een bouwproject sneller, efficiënter en duurzamer worden uitgevoerd.  

Aan alle vereisten voldoen

Natuurlijk wil je er ook zeker van zijn dat je productiematerialen van de juiste hoge kwaliteit zijn. Staal is ingedeeld in vier executieklassen, die helpen bij het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van stalen constructies op basis van hun samenstelling, lasprocedure, belasting, toepassing en vormgeving. Hoe hoger de executieklasse van het staal, hoe sterker het is en – gezien de toepassing ervan – des te belangrijker het ook is dat de traceerbaarheid ervan goed is. Voor de bouw van een brug of sluis moet staal worden gebruikt dat valt in de hoogste executieklasse, klasse 4.  

Goede certificering zorgt hierbij voor het nodige inzicht. Al in de offertefase leg je als klant samen met de leverancier vast wat de gewenste kwaliteit van het staal is voor de bouw van de brug, de sluis of het kunstwerk. Aan welke normen moet het precies voldoen? Dankzij de certificering met verplichte codes is ook altijd traceerbaar waar het vandaan komt en door wie het is geproduceerd en bewerkt. 

De Europese Verordening bouwproducten vereist dat alle bouwproducten die vallen onder een Europees geharmoniseerde (dus productsoort-specifieke) productnorm een CE-markering moet hebben. Zo ook stalen bouwproducten. De EN 1090 is een Europese productnorm die zich richt op fabrikanten die stalen onderdelen bewerken tot constructiedelen en aangeeft aan welke prestaties het staal moet voldoen. 

Hoe De Boer Staal jouw bouwprocessen kan helpen versoepelen 

Er staat altijd druk op bouwprojecten. Daarbij moet je, als je in je bouwproces gebruikmaakt van staal, kunnen aantonen dat alle stalen onderdelen die je voor het beoogde bouwwerk gebruikt binnen de normen vallen. Daarop wordt ook getoetst en als de gegevens niet kloppen, is dat strafbaar. Belangrijk is dus om vooral een leverancier te benaderen die kwaliteitstaal levert en zijn afspraken altijd nakomt.  

Coördineer jij bouw- en renovatieprojecten van bruggen, sluizen of kunstwerken? Op basis van de vereisten die jij als aannemer stelt, denken wij mee over welk staal het meest geschikt is.  

Zoek je goed bewerkt staal? Kleine delen of juist groot formaat plaatwerk? Voor bijvoorbeeld infrastructurele projecten of voor een nieuw kunstwerk of een te renoveren brug? Wij zijn ISO 9001-gecertificeerd en produceren CO₂-neutraal. Met ons als partner zorg je als bouwer voor optimale aansluiting naar je productieprocessen, waardoor deze snel en efficiënt uitgevoerd kunnen worden. 

Weten hoe we jouw specifieke bouwproces kunnen helpen verbeteren? Neem contact met ons op! 

Lees onze blog artikelen

Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Lees meer
Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Lees meer
Waarom ISO 14001-certificering zo belangrijk is

Waarom ISO 14001-certificering zo belangrijk is

Lees meer
Waarom voor staal kiezen bij een renovatieproject?

Waarom voor staal kiezen bij een renovatieproject?

Lees meer

Lees ons laatste nieuws

Veiligheid van levensbelang

Bij De Boer Staal staat veiligheid hoog op de agenda. Een moment van onoplettendheid kan fataal zijn. Zeker in een omgeving waarin machines en transportmiddelen voortdurend worden gebruikt. Daarom bes...

Lees meer

“Ik heb als stagiair bij De Boer Staal veel geleerd”

Als erkend leerbedrijf hebben we regelmatig stageplekken beschikbaar voor talenten! Samuel Weldegergis volgt de opleiding Metaal & Constructie aan het Horizon college in Heerhugowaard. Om zijn kennis ...

Lees meer

De Boer Staal scoort 8,86

In het kader van het kwaliteitsmanagement systeem beoordeelt onze klant Anton Constructiewerken regelmatig haar leveranciers op het gebied van kwaliteit, veiligheid en gezondheid, milieu en financieel...

Lees meer