Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Bij het produceren van staal komen veel broeikasgassen vrij, waardoor de CO₂-voetafdruk van staalproductie nu nog erg hoog is. Bovendien is ook het winnen van ijzererts niet milieuvriendelijk; rond mijnen is de omgeving vaak volledig verwoest. Gelukkig wordt er daarom door steeds meer bedrijven in de staalketen aan oplossingen gewerkt om de staalproductie te verduurzamen. 

Wat is demontabel bouwen? 

In ons land zijn verschillende partijen in de (staal)bouwsector het Bouwakkoord Staal overeengekomen, dat als doel heeft de milieu-impact van staal te verlagen. Een van de initiatiefnemers van het Bouwakkoord Staal is ons zusterbedrijf Rotocoat. Naast het reduceren van de CO₂-uitstoot met minimaal 60% in 2030 (ten opzichte van 1990), is het vergroten van de circulariteit van staal in de bouw een belangrijk doel.  

En dat is een reëel doel. Als puur natuurproduct is staal namelijk bij uitstek circulair. Ontwikkelaars spelen daar steeds meer op in met modulair bouwen, ofwel door met demontabele delen te bouwen. Dit is een bouwtechniek waarbij de constructie van een gebouw zodanig is ontworpen, dat het gemakkelijk is te ontmantelen en de verschillende onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt. Vooral de stalen onderdelen zijn daar als ultiem circulair product erg geschikt voor. 

De drie R’en 

Om tot duurzamere ketens te komen, wordt vaak uitgegaan van de drie R’en: reduceren, recycleren en re-use, ofwel hergebruik. Reduceren is de meest basale manier van verduurzamen; alle staalproductie die niet plaatsvindt, geeft ook geen schadelijke uitstoot. Bij het recycleren wordt het staal als grondstof ingezet voor een nieuw product. Bij hergebruik verandert het materiaal niet van vorm, maar wordt het een-op-een benut voor een ander doel.  

Samen zorgen hergebruik en recycleren voor meer circulariteit. Aan de hand van die twee R’en vormt staal een van de belangrijkste ingrediënten voor duurzame bouw. Nadat het staal is gedemonteerd, kun je het recycleren door het om te smelten en er nieuw staal van te maken. Het primaire staalproductieproces, waarbij veel koolstof en andere schadelijke stoffen vrijkomen, wordt dan overgeslagen. Gebruikte staalelementen kun je ook bijmengen bij de staalproductie. In plaats van ijzererts in de hoogoven gaat het hergebruikte staal dan direct naar de tweede fase van de staalproductie, wat grote hoeveelheden energie van de hoogovens in de eerste productiefase bespaart. Gerecycleerde staalproducten geven bovendien minder CO₂-uitstoot dan ijzererts. 

Uitdaging? Oplossing! 

De bouwsector denkt innovatief en is al tot de nodige duurzame oplossingen gekomen die meer flexibiliteit bieden in gebruik. Zo worden steeds meer modulaire, dus eenvoudig aanpasbare gebouwen ontworpen, waardoor het demonteren – en dus het kunnen hergebruiken – van stalen draagconstructies wordt vergemakkelijkt. Van al het staal dat na demontage vrijkomt, wordt al zo’n 95% circulair ingezet. Ongeveer de helft van alle warmgewalste stalen balken wordt hergebruikt, daarnaast worden veel stalen onderdelen gerecycleerd.  

Voor andere sectoren is de bouwsector een mooi voorbeeld. Want ook het staal in schepen en machines kan nog terrein winnen op het gebied van circulariteit. De uitdaging ligt daar vooral op het vlak van demontabel bouwen – maar de oplossing ook. Als staalbewerkend bedrijf met duurzame ambities denken wij daar graag over mee. Neem dus contact met ons op voor een duurzaam maar vrijblijvend gesprek! 

Lees onze blog artikelen

Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Hoe je bij de productie van een brug, sluis of kunstwerk slimmer met staal kunt werken

Lees meer
Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Met demontabel bouwen naar een duurzamere staalsector

Lees meer
Waarom ISO 14001-certificering zo belangrijk is

Waarom ISO 14001-certificering zo belangrijk is

Lees meer
Waarom voor staal kiezen bij een renovatieproject?

Waarom voor staal kiezen bij een renovatieproject?

Lees meer

Lees ons laatste nieuws

Werken bij De Boer Staal volgens Rob Brakenhoff: “Geen dag is hetzelfde!”

Hoe is het om te werken bij De Boer Staal? In deze serie blogs laten we iedere keer een andere medewerker aan het woord om te vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden. Dit keer is Sales Engineer Ro...

Lees meer

Samen slim met staal: De Boer Staal en Prins Staal bundelen hun krachten

Vol trots kondigden we aan dat Prins Staal en De Boer Staal hun krachten bundelen in een nieuwe samenwerking. Deze samensmelting markeert een mijlpaal in het streven om onze dienstverlening continu te...

Lees meer

Veiligheid van levensbelang

Bij De Boer Staal staat veiligheid hoog op de agenda. Een moment van onoplettendheid kan fataal zijn. Zeker in een omgeving waarin machines en transportmiddelen voortdurend worden gebruikt. Daarom bes...

Lees meer